Posted on

pure oil

Olej Tea Tree – K čemu se olej Tea Tree používá?

Olej Tea Tree, známý také pod latinským názvem melaleuca, je čistě přírodní produkt, který se v Austrálii pěstuje a používá už celá staletí. Nejhodnotnější vlastností oleje Tea Tree je jeho antibakteriální působení, díky němuž prokazatelně ničí mnoho druhů bakterií, virů a plísní, a je tak ideálním pomocníkem při léčbě různých kožních problémů.

Olej Tea Tree – Účinný přírodní produkt k léčbě kožních problémů

Domorodí obyvatelé Austrálie využívají antibakteriálních vlastností oleje Tea Tree už desítky (a zřejmě i stovky) let. Od té doby, kdy zjistili, jak lístky stromu čajovníku zužitkovat, se jim dařilo kožní problémy léčit s nebývalým úspěchem. Bílí Australané se ovšem o těchto léčebných vlastnostech dozvěděli až ve 20. letech 20. století, kdy byly poprvé vědecky zdokumentovány. Zprávy o zázračných účincích se rozkřikly a dnes se čajovníkový olej používá na celém světě.

1

Domorodí obyvatelé říkali místům, kde čajovník rostl, ,Léčivá zem‘ – celý příběh si můžete přečíst zde

Olej Tea Tree nahradil fenol a stal se nejúčinnějším australským přírodním dezinfekčním přípravkem. Fenol byl přitom ve 20. letech 20. století nejpoužívanější dezinfekcí v nemocnicích na celém světě.

Ve 40. letech byl olej Tea Tree vytlačen penicilinem. Když se ale v 80. letech rozšířil zlatý stafylokok, stal se olej Tea Tree znovu vyhledávanou pomocí. Ke konci 80. let o jeho účinnosti nechávali publikovat zprávy australští pěstitelé.

Australské ministerstvo zemědělství na to v 90. letech zareagovalo spuštěním rozsáhlého testování, aby tyto poznatky ověřilo a zajistilo tak, že australský čajovníkový průmysl v době rostoucího zájmu o antibakteriální oleje obstojí.

Olej Tea Tree je čistý přírodní produkt. Obsahuje na 150 různých látek, díky jejichž kombinaci je jemný, ale zároveň spolehlivě ničí bakterie.

Olej Tea Tree se získává z čajovníku australského (Melaleuca Alternifolia). Protože je vysoce šetrný k pokožce, je vhodný pro muže, ženy i pro děti každého věku. Často je využíván při léčbě různých kožních problémů, například plísní, lupů, puchýřů, akné, pupínků, oparů, komářích štípnutí atd.

Protože pomáhá při opravdu velkém množství kožních problémů, vždy se hodí mít ho po ruce doma v lékárničce. Ať máte jakékoli kožní potíže, nemusíte se obávat olej Tea Tree vyzkoušet. Příznaky vám nezhorší, přinejhorším jen nezabere. Velmi pravděpodobně vás ale problému úplně zbaví, nebo vám alespoň uleví.


Používání oleje Tea Tree

Olej Tea Tree se dá obecně bez vedlejších účinků používat kdekoli na těle. Je to všelék, který můžete nanášet na obličej, na tělo i do vlasů a na pokožku hlavy. Přesto byste jej měli vždy používat podle instrukcí, které jsou se schválenými kosmetickými oleji dodávány, a vždy jej ředit podle příbalového letáku.

Olej Tea Tree a bezpečnost

Čistý olej Tea Tree by se neměl na pokožku aplikovat v nezředěném stavu. Vždy si přečtěte příbalový leták a při použití produktu se jím řiďte. Nepoužívejte éterické oleje prodávané bez příbalového letáku.

Když začínáte používat nový přípravek, vždy jej nejdřív vyzkoušejte na malém kousku kůže, abyste se ujistili, že vám nezpůsobuje negativní, např. alergické reakce.

Léčba pupínků a akné

Pupínky a akné trápí velké množství lidí. Nejhůře se většinou projevují v dospívání. Ne u všech ale bohužel pupínky, černé tečky a akné s věkem zmizí. Je pochopitelné, že lidé, kteří těmito problémy trpí, jsou ochotni vyzkoušet všechno, aby se jich zbavili.

Než ale člověk utratí horentní sumy za namátkou vybrané produkty, opravdu se vyplatí trochu si prostudovat, co vážně funguje.
Při obdobných kožních problémech je důležité postiženou oblast každé ráno a večer vyčistit, aby se zamezilo množení bakterií. Zároveň je ale třeba také dbát na to, aby nebylo čištění příliš agresivní a pokožku příliš nevysušilo.

Kůži je nutné také hydratovat a chránit. Olej Tea Tree díky antibakteriálním vlastnostem působí proti pupínkům a dalším nečistotám velmi efektivně (pupínky jsou důsledkem množení bakterií v ucpaných mazových žlázkách).

Naše produkty s olejem Tea Tree zahrnují mýdla proti pupínkům, pleťové čisticí vody i hydratační přípravky. Každý obsahuje přesně tolik oleje, kolik je ke kýženému výsledku třeba.

Léčba plísní

Plísňové infekce jsou velmi nepříjemným problémem. Olej Tea Tree je řešením, protože má protisvědivé účinky a při plísňových infekcích tak okamžitě ulevuje.
Plísňovou infekcí nehtů a nohou trpí spousta lidí [12] [13] a může být obtížné se jí zbavit. Mezi příznaky patří silné svědění, podráždění kůže a odlupování pokožky mezi prsty nohou.
Čisticí tělový gel a tělový krém od značky Australian Bodycare díky obsahu antibakteriálního oleje Tea Tree umožňují udržet si pokožku čistou a zdravou. Zároveň ji zklidňují, působí chladivě a zabraňují odlupování a svědění.

Léčba lupů

Lupy jsou ve většině případů způsobeny kvasinkou Pityrosporum Ovale. Projevují se jako výrazné odlupování odumřelých buněk z pokožky hlavy. Lupy nás nijak neohrožují, ale jsou nepříjemné a nevypadají dobře. Obvykle jich má člověk plné oblečení a často jdou ruku v ruce se svěděním.

Lupů se nejlépe zbavíte, budete-li si vlasy umývat šamponem s olejem Tea Tree, který kvasinky, a tím pádem i lupy, odstraňuje. Olej Tea Tree totiž obsahuje látky, které působí proti bakteriím i svědění, a právě proto se šampon s jeho obsahem k léčbě lupů skvěle hodí.

V naší řadě produktů vlasové péče s olejem Tea Tree najdete šampon, kondicionér a masku na vlasy. Vyvinuli jsme je tak, aby svědění pokožky hlavy neutralizovaly a lupů vás zbavily. Všechny obsahují olej Tea Tree, který je velice jemný a zároveň eliminuje bakterie i svědění.

S lupy máme často první zkušenost v pubertě. Kvůli vysoké produkcí hormonů má v tomto období mnoho lidí potíže s nadměrným maštěním vlasů. A když máte mastné vlasy, první, co vás napadne, je častěji si je mýt – nejlépe šamponem na mastné vlasy.

Při výběru šamponu byste se ale ve skutečnosti měli rozhodovat podle stavu pokožky hlavy, ne vlasů. To si většina lidí neuvědomuje, a protože tyto šampony pokožku vysušují a dráždí, ve výsledku tak skončí s mastnými vlasy a suchou pokožkou zároveň. Šampon si vždy volte podle stavu pokožky hlavy – stav vlasů je poté potřeba vyřešit jinak.

Léčba oparů

Opary jsou bohužel nepříjemným problémem, který se často vrací. To, čemu říkáme „opar“ nebo „zima“, způsobuje virus herpes simplex HSV-1. Když se jím jednou nakazíte, máte jej v těle už napořád. To, jak často se navenek projeví, se ale u různých lidí velmi liší.

Viditelným projevem oparu jsou puchýřky na rtech a okolo úst. Tyto jemné, bolestivé puchýřky jsou bohužel uprostřed obličeje dost vidět.

Je potřeba něco dělat ihned, jakmile se opar začne projevovat. Tělový krém a tyčinka na nedokonalosti pleti od značky Australian Bodycare obsahují látky, které pokožku zároveň vyživují a regenerují, takže jsou pro léčbu citlivé oblasti okolo úst ideální.

Spálení od slunce

Nejlepším řešením spálenin od sluníčka je jim předcházet. Zásadní je proto používat vhodný opalovací krém a samozřejmě také omezovat čas strávený na slunci, zbytečnému poškození kůže se tak vyhneme.

Když už k němu ale přece jen dojde, je nejdůležitější dodat pokožce potřebné množství hydratačního přípravku. Hydratace uleví i od bolesti.

A abyste urychlili hojení, naneste nakonec na kůži naše tělové mléko s obsahem oleje Tea Tree.

Všelék s nepřeberným množstvím výhod

Olej Tea Tree je dobře známý, naprosto přírodní všelék, který zabírá na nejrůznější kožní problémy.

Obsahuje 150 aktivních látek

Výjimečnost oleje Tea Tree spočívá ve vyvážené, optimální kombinaci těch správných látek. Díky 150 účinným látkám, které obsahuje, dokáže aktivně bojovat proti bakteriím a vyřešit celou řadu kožních problémů.

Z těchto 150 organických složek je nejdůležitějších osm, na nichž je vysoká kvalita tohoto oleje založena především. Naprosto klíčovými složkami jsou přitom cineol a terpineol. Cineol je látka, která se při vdechování éterických olejů vstřebává nosem a plícemi. Ještě zásadnější je ale terpineol. Právě ten totiž v oleji Tea Tree působí antibakteriálně. Podle australských kvalitativních norem musí pravý olej Tea Tree obsahovat alespoň 30 % terpineolu a maximálně 15 % cineolu. Australské oleje Tea Tree však většinou mají obsah terpineolu vyšší než 40 %.

Prokázané účinky

Účinky oleje Tea Tree a nejlepší způsoby jeho využití se už dlouhá léta zkoumají. Doposud o něm bylo publikováno na 700 vědeckých článků a každý rok vychází 50–60 nových studií.

Že olej Tea Tree ničí bakterie, je jasné. Nejpozoruhodnější ale je, že zároveň pokožce také pomáhá znovu nastolit normální bakteriální rovnováhu. Ve vysokých koncentracích od 0,25 % do 8 % ničí všechny škodlivé bakterie. I při koncentracích nižších než 0,1 % však brání tomu, aby se na pokožce usídlila odolná plíseň Candia Albicans [16]  – rozšířená kvasinková plíseň, která může napadat kůži, sliznici úst, pochvy, močové trubice a střev.

Rozdíly v kvalitě olejů Tea Tree

Pro běžného zákazníka nemusí být zrovna snadné se v množství různých olejů k dostání vyznat. Rozdíly v kvalitě, a tedy i v účinnosti, však mohou být opravdu významné.

Pravý olej Tea Tree je čistě přírodní produkt získaný ze stromu čajovník australský (Melaleuca Alternifolia), který roste v Austrálii. Pouze olej z tohoto konkrétního stromu bude mít kýžené léčivé a antibakteriální vlastnosti

díky té správné kombinaci 150 různých látek, které obsahuje. Oleje získané z jiných stromů jednoduše stejné kvality nemají.


Pravý olej Tea Tree se vyrábí pouze v Austrálii

Olej Tea Tree je 100% přírodní éterický olej. Jinými slovy se jedná o olej ve vysoké koncentraci. Získává se parní destilací z listů čajovníku australského (Melaleuca Alternifolia). Listy a pupeny obsahují 1,8 % éterického oleje, který je vyhlášeným lékem na kožní problémy.

Extrakce oleje Tea Tree je velmi specifický proces

Pravý olej Tea Tree je pouze ten, který pochází z listů čajovníku australského (Melaleuca Alternifolia). Právě tento strom totiž obsahuje správnou kombinaci látek, díky níž má olej antibakteriální vlastnosti.

Listy je možné sklízet, když strom dosáhne stáří 18 měsíců a výšky 1,8 m. Poté strom potřebuje čas na regeneraci. Proces je pak možno opakovat za dalších asi 12–24 měsíců.

Okamžitě po sklizni se listy destilují párou (prohání se jimi horká pára). To je zásadní moment, díky němuž je možné z ještě čerstvých listů získat všechny účinné látky. Když poté pára zkondenzuje na vodu, na její hladině se usadí olej, jehož kvalita se pak analyzuje. Mají-li dostatečně vysokou kvalitu zbylé listy, používají se k výrobě obličejových peelingů namísto mikroplastů.

Zásadní je, že pěstování čajovníku vyžaduje velmi specifické přírodní podmínky. Proto je jasné, že nevyhovující podmínky se přímo odrazí na kvalitě oleje.

Nejlepší čajovník roste v Austrálii

S tím, jak na celém světě rostla popularita oleje Tea Tree, se jej farmáři pokoušeli pěstovat v mnoha dalších zemích, nikde však neměli úspěch. Stromům se buď nedařilo, nebo olej nebyl dostatečně kvalitní.

Pravý olej Tea Tree proto vždy pochází pouze z omezeného území v australském státě Nový Jižní Wales. V oblasti okolo města Lismore se tu nachází bažinatá pralesní krajina, v níž má čajovník pro růst ideální podmínky. A právě odsud pochází ten nejlepší olej Tea Tree na světě.

Nejčastější otázky o oleji Tea Tree

K čemu se olej Tea Tree používá?

Olej Tea Tree je stoprocentně přírodní produkt, který má díky své antibakteriální povaze blahodárný vliv na celou řadu kožních problémů. Nutno však poznamenat, že je určen jen k vnějšímu použití.

Co je olej Tea Tree zač?

Olej Tea Tree je stoprocentně přírodní produkt získávaný z čajovníku australského (Melaleuca Alternifolia). Je vyhlášený svými antibakteriálními vlastnostmi, díky nimž rychle a efektivně léčí celou řadu kožních problémů.

Co olej Tea Tree umí?

Olej Tea Tree pokožku léčí a zároveň dezinfikuje. Díky tomu ulevuje od mnoha kožních problémů, například pupínků, lupů nebo podráždění.

Kde olej Tea Tree seženu?

Olej Tea Tree je k dostání v obchodech se zdravou výživou, drogeriích a lékárnách. Ujistěte se však, že kupujete skutečně autentický olej Tea Tree. Protože je tento olej tak populární, vyskytuje se bohužel na trhu také spousta nekvalitních padělků, které kýžené vlastnosti nemají.

Jak se olej Tea Tree používá?

Olej Tea Tree je určen jen k vnějšímu použití. K dostání je buď olej čistý, nebo různé přípravky s jeho obsahem, například šampony, obličejové vody, kondicionéry, čisticí tělové produkty a tonika.

Může mi používání oleje Tea Tree uškodit?

Ano, pokud se nepoužívá správně. Olej Tea Tree je stoprocentně přírodní produkt určený pouze k vnějšímu použití, proto se nesmí konzumovat. Nikdy na pokožku nenanášejte olej nezředěný a vždy se řiďte instrukcemi na příbalovém letáku.

Olej Tea Tree od značky Australian Bodycare prošel náležitými testy bezpečnosti a je na seznamu evropské notifikace kosmetických přípravků CPNP. Zásady bezpečného použití jsou popsány na obale a v příbalovém letáku.

Jiné druhy éterických olejů se prodávají bez takových instrukcí, buď jako přípravky pro aromaterapii, nebo jako chemikálie.

Obsahuje olej Tea Tree alergeny?

Olej Tea Tree přirozeně obsahuje limolen, geraniol a linalool. Celkový podíl alergenů v čistém oleji odpovídá asi 1 %. Pro srovnání například levandulový olej obsahuje zhruba 40 % alergenů, citronový olej dokonce více než 70 % (viz tabulka níže).

Množství oleje Tea Tree obsaženého v přípravcích od značky Australian Bodycare je přizpůsobeno jejich specifickému použití. Například naše tělové mléko obsahuje 1 % oleje Tea Tree, což znamená, že ve výsledku má obsah alergenů 0,01 %.

Tabulka uvedená níže ukazuje podíl alergenů ve 100% oleji Tea Tree, citronovém oleji a levandulovém oleji.

Jak z ní vyplývá, v citronovém oleji se nachází 72x více alergenů a v levandulovém oleji 40x více alergenů než v oleji Tea Tree.

Je olej Tea Tree alergenní?

Když začínáte používat nový přípravek, vždy jej nejdřív vyzkoušejte na malém kousku kůže, abyste se ujistili, že vám alergické reakce nezpůsobuje – zvlášť pokud jste k alergickým kožním reakcím náchylní. Obecně však olej Tea Tree za alergenní považován není.

Všechny přípravky značky Australian Bodycare byly dermatologicky testovány. Díky tomu jsou mimořádně jemné a dobře je snáší i ta nejcitlivější pokožka.


Sources

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926