Pure oil

Kur iegādāties tējas koka eļļu?

Tējas koka eļļu iespējams iegādāties aptiekās (tai skaitā interneta aptiekās). Taču iegādājoties tējas koka eļļu vajadzētu pārliecināties, ka produkta kvalitāte atbilst mērķiem. Tējas koka eļļas atšķiras gan pēc sastāvdaļām, gan paredzētā pielietojuma, piemēram, dažas eļļas ir paredzētas tikai aromterapijai.

Vai tējas koka eļļām var atšķirties kvalitāte?

Tējas koka eļļa ir dabiska viela, un tas nozīmē, ka tās nudien var būt atšķirīgas. Iedomājieties divus ābolus – kāds var būt zaļš, liels un nedaudz skābs, savukārt cits var būt sarkans, mazs un ļoti salds. Atšķirības ir atkarīgas no auga sugas, augšanas apstākļiem un ievākšanas laika.

Pirmsākumos tējas koka eļļa tika iegūta Austrālijā, kur vietējie aborigēni ir izmantojuši tās dziednieciskās īpašības jau gadiem ilgi. Tējas koks plaukst un zeļ Austrālijas klimatā, it īpaši Jaundienvidvelsā un dienvidaustrumu Kvīnslendā. Tējas koka eļļa, kas iegūta no augiem šajos apgabalos, pēc sastāva ir līdzīga tai, ko aborigēni izmantojuši jau gadsimtiem ilgi.


Austrālijā iegūta tējas koka eļļa parasti satur daudz terpinēnu-4-ol (no 30 līdz 40%). Terpinēns-4-ol ir sastāvdaļa, kas piešķir tējas koka eļļai antiseptiskās un antibakteriālās īpašības. Lai tējas koka eļļa būtu efektīva, jāatrod tāds produkts, kurā ir daudz terpinēna-4-ol.

Tējas koka eļļu Austrālijā iegūst no auga, kuru dēvē par Melaleuca alternifolia (tas atrodams tikai Austrālijā). Tējas koka eļļu Jaunzēlandē iegūst no 2 augiem, kurus dēvē par Kunzea Ericoides un Leptospermum Scoparium. Savukārt Āfrikā tējas koka eļļu iegūst no auga, kuru dēvē par Leptospermum Petersonii.

Ja vēlaties no tējas koka eļļas gūt tādas pašas priekšrocības, kādas vietējie aborigēni atklāja pirms simtiem gaudu, jums jālūko atrast tējas koka eļļa no Austrālijas.

Vēl jums jāpārbauda, kāds ir konkrētās tējas koka eļļas paredzētais pielietojums. Vai tā paredzēta aromterapijai? Vai atšķaidīšanai un izmantošanai uz ādas? Bet varbūt tā paredzēta tikai kā smaržīgs līdzeklis? Tam visam ir liela nozīme. Tējas koka eļļas, kas piemērotas ādas kopšanai (proti, lietojamas kā kosmētikas līdzeklis), ir attīrītas un pārbaudītas, lai noskaidrotu, vai tām ir sejas ādas kopšanai nepieciešamais sastāvs. Pārliecinieties, ka iegādājaties eļļu, kas piemērota lietošanai uz ādas!

Visbeidzot, kad esat pārliecinājušies, ka tējas koka eļļa ir iegūta Austrālijā un piemērota ādas kopšanai, pārbaudiet, vai līdz ar tējas koka eļļu sniegta arī instrukcija vai pamācība, kā eļļu izmantot. Eļļas atšķaidīšana ir ļoti svarīga, jo tas nodrošina, ka izmantojat eļļu drošākajā iespējamajā veidā. Ievērojiet pamācībā sniegto informāciju un izbaudiet visas tējas koka eļļas sniegtās priekšrocības.

Kur pirkt tējas koka eļļu, kas paredzēta lietošanai matiem?

Tējas koka eļļai piemīt daudz lielisku īpašību, bet vai zinājāt, ka tā lieliski noder arī matu kopšanā? Neatkarīgi no tā, vai ciešat no matu izkrišanas vai vienkārši vēlaties tikt galā ar ieaugušiem matiņiem, tējas koka eļļa spēj palīdzēt!

Tējas koka eļļa efektīvi palīdz novērst problēmas, kas noved pie matu izkrišanas un plāniem matiem (abas problēmas var izraisīt, piemēram, blaugznas). Tējas koka eļļas antiseptiskās īpašības aktīvi apkaro sēnītes iekaisumu, kas skāris galvas ādu cilvēkiem ar blaugznām. Novērsiet blaugznas un pamājiet ardievas matu zudumam!

Tējas koka eļļa palīdz tikt galā arī ar ieaugušiem matiņiem. To var izmantot , lai pagatavotu skūšanās toniku, lai neļautu matiņiem ieaugt vai nomierinātu ādu pēc skūšanās.

Matu kopšanas un skūšanās līdzekļus ar tējas koka eļļu varat pagatavot mājās vai vienkārši nopirkt vietējā aptiekā vai veikalā. Farmaceiti lielākoties var piedāvāt veselu klāstu matu kopšanas līdzekļu ar tējas koka eļļu sastāvā.

Kur iegādāties ziepes ar tējas koka eļļu?

Tiklīdz aptverat, cik pozitīvi tējas koka eļļa iedarbojas uz ādu, var rasties vēlēšanās to izmantot visās ķermeņa kopšanas procedūrās. Ja esat tējas koka eļļas cienītājs, tagad varat to atrast arī ziepēs. Tā kā šai eļļai piemīt antiseptiskas īpašības, šādas ziepes ir ievērojami labākas nekā parastais antiseptiskais roku mazgāšanas līdzeklis.

Tējas koka eļļas ziepes ir nopērkamas aptiekās un veikalos.



Kur iegādāties tējas koka eļļu ādas kopšanai?

Tējas koka eļļa ir lielisks līdzeklis dažādām ādas problēmām, it īpaši izsitumiem, pumpām un blaugznām. Tā kā tējas koka eļļa ir dabisks antiseptisks līdzeklis, tā novērš tādu baktēriju vairošanos, kas ar laiku var novest pie aknes un pinnēm. Tiklīdz atbrīvosieties no šīm baktērijām, pinnes un pumpas vairs neveidosies.

Tējas koka eļļa lieliski palīdz novērst arī galvas ādas problēmas, piemēram, blaugznas un sēnītes tipa ādas infekcijas, kā arī antiseptiski apstrādāt ādas nobrāzumus vai pušumus.

Ādas kopšanā nekad nevajadzētu izmantot tīru 100% tējas koka eļļu, jo to vienmēr labāk atšķaidīt ar bāzes eļļu un uzklāt ar vates kociņu. Tā var būt visai ķēpīga un laikietilpīga nodarbe. Ja vēlaties, izmantot tējas koka eļļu ādas kopšanā, taču nevēlaties tik ļoti ķēpāties, vislabāk un vieglāk iegādāties produktus, kuriem sastāvā jau ir tējas koka eļļa. Aptiekās un veikalos atrodami lieliski produkti ar sastāvā jau iekļautu tējas koka eļļu.

Kur iegādāties tējas koka eļļu saturošu sejas mazgāšanas līdzekli?

Iekams lietojat tējas koka eļļu sejas kopšanā, to vienmēr nepieciešams atšķaidīt. Āda uz sejas ir jutīgāka nekā citviet ķermenī, tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš tējas koka eļļas šķīdumam. Atcerieties – VIENMĒR pērciet tikai tādu tējas koka eļļu, kurai pievienotas arī izsmeļošas “lietošanas” pamācības un instrukcijas.

Ja grasāties izmantot tējas koka eļļu sejas kopšanā vai mazgāšanā, rūpīgi ievērojiet ražotāja pamācības par atšķaidīšanu. Sejas kopšanā nekad nevajag izmantot 100% koncentrētu tējas koka eļļu un to vienmēr ieteicams sajaukt ar kādu bāzes eļļu. Tad to var uzklāt uz sejas ar vates kociņu vai spilventiņu. Taču vienkāršākais un drošākais veids, kā izmantot tējas koka eļļu sejas kopšanā, ir iegādāties sejas mazgāšanas līdzekli, kura sastāvā jau ir iekļauta tējas koka eļļa. Sejas mazgāšanas un kopšanas līdzekļus ar tējas koka eļļu sastāvā varat iegādāties aptiekās un veikalos.


Kur iegādāties tējas koka eļļas supozitorijus?

Mazāk zināms par tējas koka eļļas pielietojumu maksts veselības uzturēšanai, izmantojot tējas koka eļļas supozitorijus. Supozitoriji ir sava veida tabletes, kas viegli ievietojamas intīmajās zonās, ļaujot tām tur pakāpeniski izšķīst un dziedinoši iedarboties uz maksts vidi. Lielākā daļa tējas koka eļļas supozitoriju izstrādātas, lai tās lietotu 5-7 dienu garumā, lai atgūtu maksts vides līdzsvaru.

Izmantojot tējas koka eļļu tik intīmā vietā, vēl jo svarīgāk atrast augstas kvalitātes tējas koka eļļas supozitorijus, kurus ir pārbaudījis cienījams ražotājs; lai iegādātos šādu produktu, iesakām vērsties aptiekās.


Biežāk uzdotie jautājumi

Kas ir tējas koka eļļa?

Tējas koka eļļa ir dabīga eļļa, kas iegūta no tējas koka. Bieži vien to dēvē arī par ēterisko eļļu, jo eļļa sevī ietver visas vielas, kas nodrošina paša koka īpatnējo smaržu. Tējas koka eļļu sākotnēji ieguva no augiem Austrālijā, kur vietējie aborigēni to bija lietojuši jau gadsimtiem ilgi, lai neļautu brūcēs veidoties infekcijām.

Kā tiek iegūta tējas koka eļļa?

Tējas koka eļļa tiek iegūta no tējas koka lapām. Tējas koki aug Austrālijas piekrastes apgabalos un izdala ēterisko tējas koka eļļu. Austrālijas tējas koka eļļu parasti uzskata par piemērotāko ādas kopšanai, taču tādās vietās kā Jaunzēlande un Āfrika aug un pieejamas arī citas tējas koka sugas.

Vai tējas koka eļļa ir droša?

Tējas koka eļļa ir droša lietošanai, ja tā sajaukta ar bāzes eļļu ieteicamajā koncentrācijā. Ādas kopšanā nekad nevajag izmantot tējas koka eļļu 100% koncentrācijā. Tā vietā to nepieciešams atšķaidīt ar bāzes eļļu, piemēram, kokosriekstu eļļu, saskaņā ar ražotāja instrukcijām. Tādēļ labāk iegādāties tējas koka eļļu ar klāt pievienotu lietošanas pamācību.

Vai tējas koka eļļa ir droša zīdaiņiem?

Zīdaiņu ādu uzskata par ļoti jutīgu, jo tā vēl nav izveidojusi aizsargslāni, kāds ir pieauguša cilvēka ādai. Tādēļ labāk iegādāties produktus, kuru sastāvā jau ir tējas koka eļļa, uz kuriem norādīts, ka tie piemēroti lietošanai arī zīdaiņiem. Pagatavojot šķīdumus un maisījumus ar bāzes eļļu mājās, ievērojiet īpašus piesardzības pasākumus.

Vai tējas koka eļļai ir labvēlīga idarbība uz matiem?

Tējas koka eļļu uzskata par dabīgu līdzekli, lai novērstu dažādas galvas ādas problēmas, piemēram, niezošu ādu, blaugznas un seborejisko dermatītu. Šādas problēmas var ietekmēt matus, piemēram, blaugznas var būt iemesls ar plānākiem matiem un matu zudumam. Ja atrisināsiet problēmas cēloni, tas veicinās matu augšanu un kuplāku matu veidošanos.

Vai tējas koka eļļai ir derīguma termiņš?

Laika gaitā tējas koka eļļas sastāvs var mainīties. Tā kā tējas koka eļļas sastāvā nav ūdens, tajā neveidosies pelējums vai baktērijas, kas varētu vairoties, piemēram, mitrinošajos līdzekļos, taču dabīgās eļļas sastāvdaļas laika gaitā var zaudēt īpašības un mainīties. Lai pārliecinātos, ka tējas koka eļļas īpašības nav izmainījušās, pārbaudiet līdzekļa derīguma termiņu.

Vai tējas koka eļļa palīdz atbrīvoties no papilomām ( labvēlīgiem veidojumiem) uz ādas?

Tējas koka eļļa var palīdzēt atbrīvoties no papilomām, taču šāds pielietojums nav ieteicams. Tējas koka eļļa iedarbojas, izžāvējot lieko ādu, kas veido papilomu, taču tas var novest arī pie apkārtējās ādas kairinājuma un apsārtuma. Lai atbrīvotos no papilomas, labāk lietot keratolītisku līdzekli, piemēram, salicilskābi, kurai ir mīkstinoša iedarbība.

Vai tējas koka eļļa atvaira blusas?

Ja tējas koka eļļa tiek izmantota pareizajā koncentrācijā, tā var atvairīt blusas. Lielākā daļa blusu atvairīšanas līdzekļu ar tējas koka eļļu sastāvā izmanto 0,1 līdz 1% koncentrāciju; mājās gatavoti līdzekļi var novest pie tā, ka jūsu mājdzīvnieks norij nepiemērotas koncentrācijas tējas koka eļļas šķīdumu.

Vai tējas koka eļļu ir atļauts lietot iekšķīgi?

Tējas koka eļļu nav atļauts lietot iekšķīgi. Tējas koka eļļu atšķaidītā veidā atļauts uzklāt uz ādas, taču tā nav piemērota iekšķīgai lietošanai.