Tea Tree Oil – en effektiv naturprodukt mot hudproblem.

Tējas koka eļļa – kādiem nolūkiem to lieto?

Oriģinālā tējas koka eļļa, kas ir zināma arī kā melaleuca, ir tīrs, dabīgs produkts, ko jau vairākus gadsimtus audzē un lieto Austrālijā. Tējas koka eļļa ir patiesi unikāla ar savām antiseptiskajām īpašībām; ir pierādīta tās spēja nogalināt daudzas baktērijas, vīrusus un sēnītes, tādējādi nodrošinot lielisku risinājumu dažādu ādas problēmu novēršanai.

Tējas koka eļļa – iedarbīgs dabīgs produkts ādas problēmu risināšanai

Austrālijas aborigēni – pirmiedzīvotāji tējas koka antiseptiskās īpašības izmanto jau gadu desmitiem (varbūt gadsimtiem) ilgi. Viņi ir atklājuši, kā izmantot koku lapas, tāpēc ar tām neticami veiksmīgi ārstē dažādas ādas problēmas. Tomēr Austrālijas baltādainie iedzīvotāji nezināja par to medicīnisko lietojumu līdz pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem [1][2][3][4], kad informācija par tējas koka lapu labajām īpašībām pirmo reizi tika iekļauta zinātniskā publikācijā. Informācija par dziedniecisko ietekmi izplatījās, un mūsdienās tējas koka eļļu lieto visā pasaulē.

1

Austrālijas pirmiedzīvotāji vietas, kur aug tējas koki, sauc par „Dziedinošo zemi” – lasīt stāstu šeit

Tējas koka eļļa, kas iedarbīguma ziņā ir salīdzināma ar fenolu, izrādījās visefektīvākā dabīgā dezinficējošā eļļa Austrālijā. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados fenols visā pasaulē bija visizplatītākais slimnīcās izmantotais dezinfekcijas līdzeklis.

Četrdesmitajos gados tējas koka eļļu nobīdīja malā penicilīns. Tomēr, kad astoņdesmitajos gados izplatījās MRSA (pret meticilīnu rezistentais zeltainais stafilokoks), atkal tika meklēta tējas koka eļļas palīdzība. Astoņdesmito gadu beigās Austrālijas tējas koku audzētāji publicēja ziņojumus par tējas koka eļļas iedarbīgumu.

Deviņdesmitajos gados Austrālijas Lauksaimniecības ministrija, atsaucoties uz šiem paziņojumiem, veica plašus pētījumus. To mērķis bija nodrošināt Austrālijas tējas koku izdzīvošanu, pieaugot interesei par antiseptiskajām eļļām.

Tējas koka eļļa ir dabīgs produkts, ko veido 150 atšķirīgas sastāvdaļas. Visas šīs sastāvdaļas rada spēcīgu antiseptisku, tomēr vienlaikus maigas iedarbības eļļu.

Oriģinālo tējas koka eļļu iegūst no Austrālijas koka Melaleuca alternifolia. Eļļas iedarbība uz ādu ir ļoti maiga, tāpēc to var lietot visu vecumu cilvēki – sievietes, vīrieši, meitenes un zēni. Šo eļļu bieži izmanto dažādu ādas stāvokļu, piemēram, sēnīšu infekciju, blaugznu, ādas pūslīšu, pūtīšu, aukstumpumpu, izsitumu un kukaiņu koduma vietu ārstēšanai [5][6] [7][8] [1] [9] [10].

Tējas koka eļļa ir arī lielisks dziedniecības līdzeklis, ko ārkārtas gadījumiem glabāt zāļu skapītī, jo eļļa dziedē daudzas ādas problēmas un ādas kairinājumus. Tējas koka eļļa neradīs nekādu kaitējumu, ja mēģināsiet to lietot savu ādas problēmu risināšanai. Eļļa nepastiprinās jūsu simptomus, un sliktākajā gadījumā jūsu stāvoklis tikai paliks nemainīgs. Visticamāk, tējas koka eļļa pilnībā atrisinās jūsu problēmu vai vismaz atvieglos simptomus.

Lasīt vairāk: Tējas koka eļļas priekšrocības

Uzlabojiet ādas stāvokli, lietojot tējas koka eļļu

Parasti tējas koka eļļu var bez blaknēm lietot uz ādas jebkurā ķermeņa daļā. Eļļa ir universāls līdzeklis dažādu ādas problēmu novēršanai, tāpēc to var lietot sejas ādai, ķermenim, kā arī galvas ādai un matiem. Tomēr tējas koka eļļa vienmēr jālieto atbilstoši instrukcijām, kas izstrādātas kosmētiskiem mērķiem paredzētajām eļļām, un jāatšķaida saskaņā ar iepakojumā pievienoto informatīvo materiālu (ieliktni).

Tējas koka eļļa un drošība

Tīru tējas koka eļļu uz ādas nevajadzētu lietot neatšķaidītā veidā. Jums vienmēr jāizlasa iepakojuma ieliktnis un produkts jālieto atbilstoši tajā iekļautajiem norādījumiem. Uzmanieties un nelietojiet ēteriskās eļļas, ko pārdod bez ieliktņa.
Izmēģinot jaunu līdzekli, vienmēr vispirms pārbaudiet tā iedarbību uz neliela ādas laukuma, lai uzzinātu, vai tas nerada negatīvu ietekmi, piemēram, alerģiju.

Lasīt vairāk: 11 tējas koka eļļas lietošanas veidi

Tējas koka eļļa pūtīšu un izsitumu ārstēšanai

Pūtītes un akne [11] rada lielas raizes daudziem cilvēkiem. No tām bieži cieš jauni cilvēki. Tomēr dažiem līdz ar gadiem pūtīšu, pinņu un aknes radītās problēmas diemžēl nemazinās. Tāpēc var saprast, ka cilvēki, kas cieš no šādiem ādas stāvokļiem, ir gatavi izmēģināt visus līdzekļus, lai no pūtītēm atbrīvotos.

Tomēr, pirms sākat laimes spēli ar dažādiem nejauši izvēlētiem produktiem, būtu ļoti vēlams nedaudz izpētīt, kas var dot vēlamo rezultātu.

Ļoti svarīga ir ādas tīrīšana katru rītu un vakaru, lai iznīcinātu baktērijas. Tomēr vienlaikus ir jāuzmanās, lai mazgāšana nebūtu pārāk stipra un nesausinātu ādu.

Jāizmanto ādas mitrināšanas un aizsardzības līdzekļi. Tējas koka eļļa ir antiseptiska, tāpēc ir labi zināma tās iedarbība uz pūtītēm un netīru ādu (pūtīšu veidošanās iemesls ir baktēriju savairošanās nosprostotos tauku dziedzeros).

Varat iegādāties pūtītēm paredzētas ziepes, sejas mazgāšanas līdzekļus pūtītēm, mitrinošus līdzekļus piņņu skartai ādai. Visos šajos produktos tējas koka eļļa ir aktīvā sastāvdaļa. Visos produktos ir pievienots pareizais eļļas daudzums, lai iegūtu vēlamo ietekmi.

Tējas koka eļļa un sēnītes

Sēnīšu infekcijas ir ļoti nepatīkamas. Par laimi, tējas koka eļļa spēj tūlītēji mazināt niezi un sēnīšu infekcijas radītās neērtības.

Daudzi cilvēki cieš no nagu un pēdu sēnītēm [12] [13]. Protams, šādu nepatīkamu ādas stāvokli ir diezgan grūti uzveikt. Iespējamie simptomi ir stipra nieze, ādas kairinājums un tās lobīšanās starp pirkstiem.

Australian Bodycare sastāvā ir tējas koka eļļa, un tie ir ļoti noderīgi, lai uzturētu ādu tīru. Produkti iedarbojas nomierinoši un atvēsinoši, vienlaikus mazinot ādas niezi.

Tējas koka eļļa blaugznu ārstēšanai

Blaugznas lielākoties rada rauga sēnīte Pityrosporum Ovale. Blaugznas ir atmirušas ādas šūnas galvas skalpa daļā. Protams, blaugznas nerada apdraudējumu, tomēr tās ir gauži nepatīkamas un neglītas. Uz apģērba parasti ir redzamas baltas plēksnes, un bieži blaugznas rada arī ādas niezi.

Lai cīņa ar blaugznām būtu veiksmīgāka, mazgājiet matus ar tējas koka eļļas šampūnu, kas paredzēts blaugznas izraisošu sēnīšu un tādējādi arī niezes uzveikšanai. Tējas koka eļļas sastāvā ir vielas, kas iznīcina baktērijas un novērš niezi, tāpēc šampūns ar tējas koka eļļu ir efektīvs līdzeklis pret blaugznām [14].

Mūsu

Pirmo reizi blaugznas var rasties pubertātes laikā. Šajā laikā, pastiprināti veidojoties hormoniem, mati var kļūt taukaini. Ciešot no matu taukošanās, vispirms rodas vēlme matus mazgāt biežāk nekā parasti un, iespējams, ar taukainiem matiem paredzētu šampūnu.

Tomēr, izlemjot, kādu šampūnu lietot, jums vajadzētu ņemt vērā galvas ādas nevis matu stāvokli. Lielākā daļa cilvēku nezina, ka, lietojot nepiemērotu šampūnu, galvas āda nereti kļūst pārāk sausa un rodas kairinājums. Var lieliski vienlaikus mazināt gan matu taukošanos, gan galvas ādas sausumu. Vienmēr izvēlieties šampūnu, kas atbilst galvas ādas stāvoklim, bet matu kopšanai izmantojiet citus līdzekļus.

Lasīt vairāk par: Kā atbrīvoties no blaugznām

Tējas koka eļļa un aukstumpumpas

Aukstumpumpas ir nepatīkama problēma, kas rodas atkārtoti. Tā saucamās „aukstumpumpas” patiesībā rada Herpes simplex vīruss HSV-1, un no organismā iekļuvušā vīrusa vairs nevar atbrīvoties. Tomēr vīrusa aktivizēšanās biežums cilvēkiem ir ļoti atšķirīgs.

Aukstumpumpu redzamā pazīme ir nelieli pūslīši uz lūpām un ap muti. Pūslīši ir vārīgi un sāpīgi, un diemžēl tieši sejas centrā ļoti pamanāmi.

Ja sāk veidoties aukstumpumpa, nekavējoties jārīkojas. Australian Bodycare ķermeņa krēma un zīmuļa pūtītēm sastāvā ir gan barojošas, gan atjaunojošas sastāvdaļas, kas lieliski kopj jutīgo ādu ap muti.

Tējas koka eļļa un saules apdegumi

Vislabākais veids saules apdegumu ārstēšanai ir izvairīšanās no tiem. Tāpēc būtiski svarīga ir pareiza sauļošanās krēma lietošana. Protams, jāuzmanās, lai saulē nepavadītu pārāk daudz laika un izvairītos no nevajadzīga kaitējuma ādai.

Tomēr, ja kaitējums ir jau radies, ļoti svarīga ir ādas lutināšana ar pietiekamu mitrinātāja daudzumu. Ādas mitrināšana palīdz arī mazināt sāpes.

Visbeidzot, lai paātrinātu saules apdeguma dzīšanu, uzklājiet ķermeņa losjonu, kura aktīvā sastāvdaļa ir tējas koka eļļa.

Līdzeklis – “mājas aptieciņa” ar daudzām vērtīgām īpašībām

Tējas koka eļļa ir labi pazīstama kā pilnībā dabīgs un iedarbīgs dziedinošs līdzeklis plašam dažādu ādas problēmu klāstam.

Ne mazāk kā 150 sastāvdaļas

Tas, kas padara tējas koka eļļu par izcilu un neatkārtojamu, ir  optimāli līdzsvarota sastāvdaļu kombinācija. Tējas koka eļļas sastāvā ir ne mazāk kā 150 sastāvdaļas, kas visas nodrošina eļļas aktīvo antibakteriālo iedarbību un risina lielu ādas problēmu skaitu.

No šīm 150 organiskajām sastāvdaļām astoņas ir vissvarīgākās. Šīs astoņas sastāvdaļas nodrošina eļļai vislabāko iespējamo kvalitāti. No šīm astoņām sastāvdaļām divi būtiskākie savienojumi ir cineols un terpineols. Cineols ir viela, kas organismā nokļūst caur degunu vai plaušām, kad ēterisko eļļu ieelpojam. Tomēr vissvarīgākais ir terpineols. Terpineols ir viela, kas nodrošina tējas koka eļļas antiseptisko iedarbību. Austrālijas kvalitātes prasībās oriģinālajai tējas koka eļļai noteiktā koncentrācija terpineolam ir vismaz 30%, bet cineolam – ne mazāk kā 15%. Parasti terpineola koncentrācija Austrālijas tējas koka eļļā ir lielāka nekā 40% [15].

Dokumentētā iedarbība

Ilgus gadus ir veikti pētījumi par tējas koka eļļas iedarbību un tās pareizu lietojumu. Līdz šim ir izdotas vairāk nekā 700 zinātniskas publikācijas par tējas koka eļļu, un katru gadu krājumu papildina 50–60 jauni pētījumi.

Tējas koka eļļas spēja apkarot baktērijas ir labi zināms fakts. Tomēr vissvarīgākā ir eļļas spēja atjaunot ādā normālu bakteriālo līdzsvaru. Lielā koncentrācijā (0,25 līdz 8%) eļļa uz ādas nogalina visas kaitīgās baktērijas. Pat mazā koncentrācijā (mazākā nekā 0,1%) eļļa novērš noturīgās sēnītes Candia Albicans nostiprināšanos ādā. [16]. Candida Albicans ir bieži sastopama uz ādas, mutes gļotādā, makstī, urīnizvadkanālā un zarnās mītoša rauga sēnīte.

Tējas koka eļļas kvalitātes atšķirības

Parastam patērētājam var būt grūti atšķirt daudzus dažādos tējas koka eļļas veidus. Tomēr kvalitātes un līdz ar to arī iedarbības atšķirības dažādos produktos var būt ļoti lielas.

Oriģinālā tējas koka eļļa ir tīrs, dabīgs produkts, un to iegūst no Melaleuca alternifolia koka, kas aug Austrālijā. Tikai no šā koka ekstrahētajai eļļai piemīt unikālas dziednieciskas un antiseptiskas īpašības.

Tieši šai eļļai ir pareizā 150 sastāvdaļu attiecība. Citu tējas koku eļļai nav šādu iedarbīgu īpašību.


Oriģinālo tējas koka eļļu ražo tikai Austrālijā

Tējas koka eļļa ir 100% dabīga ēteriskā eļļa. Citiem vārdiem – ļoti koncentrēta eļļa. Tējas koka eļļu ekstrahē no Austrālijas tējas koka Melaleuca alternifolia lapām tvaika destilācijas procesā. Lapās un pumpuros ir 1,8% ēterisko eļļu, kas ir pazīstamas ar to ādas kopšanai labvēlīgajām īpašībām.

Tējas koka eļļas izdalīšana ir īpašs process.

Īsto tējas koka eļļu iegūst tikai no Melaleuca alternifolia koka lapām. Antiseptiskās īpašības nodrošinošo sastāvdaļu pareiza attiecība ir tikai šim īpašajam kokam.

Kokam sasniedzot 18 mēnešu vecumu un 5,9 pēdu garumu, lapas var novākt, bet pēc tam kokam jāatjaunojas. Pēc apmēram 12–24 mēnešiem procesu var atkārtot.

Tūlīt pēc novākšanas lapas tvaicē, caur tām pūšot karstu tvaiku. Šāda procedūra ir būtiski svarīga, lai iegūtu visas lapās esošās aktīvās vielas, kamēr tās vēl ir svaigas. Pēc tvaika kondensēšanās uz ūdens virsmas veidojas eļļas slānis, un šajā posmā tiek analizēta un pārbaudīta eļļas kvalitāte. Ja atlikušo lapu kvalitāte tiek apstiprināta kā atbilstoša, tās lieto sejas skrubjos kā mikroplastmasas aizstājējus.

Svarīgākais ir, ka kokiem ir nepieciešami tikai piemēroti vides apstākļi, lai uzplauktu. Tātad pilnīgi skaidrs, ka slikti laikapstākļi tieši ietekmē eļļas kvalitāti.

Labākie tējas koki aug Austrālijā

Tējas koka eļļas popularitāte pasaulē palielinās, tāpēc lauksaimnieki ir mēģinājuši audzēt tējas kokus un ekstrahēt eļļu daudzās valstīs, bet neviens nav guvis panākumus. Neveiksmju cēlonis – koki neizplauka vai arī eļļas kvalitāte bija pārāk slikta.

Vienīgā īstās tējas koka eļļas izcelsmes vieta ir ģeogrāfiski ierobežots rajons Jaunajā Dienvidvelsā Austrālijā. Lismoras apkaimē purvainais lietus mežs nodrošina ideālus apstākļus Melaleuca alternifolia koka augšanai. Līdz ar to iegūtais rezultāts ir pasaulē labākā tējas koka eļļa.

Biežāk uzdotie jautājumi par tējas koka eļļu


  • Kādiem nolūkiem lieto tējas koka eļļu?

Tējas koka eļļa ir pilnībā dabīgs produkts, kura sastāvā esošās antiseptiskās vielas nodrošina iespēju risināt daudzas ādas problēmas. Ņemiet vērā, ka eļļa ir paredzēta tikai ārīgai lietošanai.


  • Kas ir tējas koka eļļa?

Tējas koka eļļa ir pilnībā dabīgs produkts, kas tiek ekstrahēts no Austrālijas koka Melaleuca alternifolia. Eļļa ir pazīstama ar tās antibakteriālo iedarbību, kā arī spēju ātri un efektīvi ārstēt ādas kairinājumu un risināt ādas problēmas.


  • Kāda ir tējas koka eļļas iedarbība?

Tējas koka eļļa dezinficē ādu. Šā iemesla dēļ eļļa ir efektīvs līdzeklis daudzām ādas problēmām, piemēram, pūtītēm, blaugznām un ādas kairinājumam.


  • Kur var nopirkt tējas koka eļļu?

Tējas koka eļļu pārdod kosmētikas līdzekļu veikalos un aptiekās. Tomēr pārliecinieties, ka iegādājaties autentisku tējas koka eļļu. Diemžēl eļļas lielās popularitātes dēļ varat atrast daudzus sliktas kvalitātes viltojumus, kam nav apstiprinātu oriģinālās tējas koka eļļas īpašību.


  • Kā lietot tējas koka eļļu?

Tējas koka eļļa ir paredzēta tikai ārīgai lietošanai. Varat iegādāties eļļu tīrā veidā vai kā maisījumu citos produktos, piemēram, šampūnos, sejas un ķermeņa mazgāšanas līdzekļos, kā arī losjonos.


  • Vai tējas koka eļļa var radīt kaitīgu ietekmi?

Jā, ja to nepareizi lieto. Tējas koka eļļa ir pilnībā dabīgs produkts, kas paredzēts tikai ārīgai lietošanai, tāpēc eļļu nedrīkst norīt. Nekad nelietojiet neatšķaidītu tējas koka eļļu tieši uz ādas un vienmēr ievērojiet uz iepakojuma ieliktņa minētos norādījumus.

Australian Bodycare produktu sastāvā esošajai tējas koka eļļai ir veikta atbilstoša drošības novērtēšana, un to var atrast Eiropas kosmētisko līdzekļu datubāzē CPNP. Šīs eļļas drošs lietojums ir norādīts uz iepakojuma ieliktņa.

Citas ēteriskās eļļas tiek pārdotas bez norādēm par drošu lietojumu. Tās pārdod kā aromterapijas līdzekļus vai ķīmiskas vielas.


  • Vai tējas koka eļļā var būt alergēni?

Tējas koka eļļas sastāvā ir dabīgas vielas – limonēns, geraniols un linalols. Alergēnu kopējais saturs tīrā tējas koka eļļā ir apmēram 1%. Salīdzinājumam – lavandas eļļā ir apmēram 40% alergēnu, turpretī citrona eļļā – vairāk nekā 70% (skatīt tabulā turpmāk)

Tējas koka eļļas daudzums Australian Bodycare produktos ir pielāgots konkrētajam lietojumam. Piemēram, mūsu ķermeņa kopšanas losjonā ir 1% tējas koka eļļas, tādējādi alergēnu kopējais saturs ir 0,01%.

Tabulā ir iekļauti dati par alergēnu saturu 100% tējas koka eļļā, kā arī citronu un lavandas eļļā.

Tajā var redzēt, ka, salīdzinot ar tējas koka eļļu, alergēnu saturs citronu eļļā ir 72 reizes lielāks, bet lavandas eļļā – 40 reizes lielāks.


  • Vai tējas koka eļļa izraisa alerģiju?

Izmēģinot jaunu ādas kopšanas līdzekli, vienmēr vispirms pārbaudiet tā iedarbību uz neliela ādas laukuma, lai uzzinātu, vai tas nerada alerģisku reakciju – īpaši ja jums uz to ir nosliece. Tomēr kopumā tējas koka eļļa nerada alerģiju.
Visi Australian Bodycare produkti ir dermatoloģiski pārbaudīti. Produkti ļoti maigi iedarbojas pat uz visjutīgāko ādu.


Avoti:

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926