Tea Tree Oil – en effektiv naturprodukt mot hudproblem.

Tea Tree Oil – et effektivt naturprodukt mot hudproblemer

Den originale Tea Tree Oil er et rent naturprodukt som har blitt dyrket og anvendt i Australia i århundrer. Det spesielle ved Tea Tree Oil er at den motvirker bakterier og er særdeles effektiv til behandling av mange forskjellige hudproblemer.

Tea Tree Oil kan brukes av alle

De australske aboriginene som er den opprinnelige befolkningen i Australia, har kjent til Tea Trees bakteriehemmende egenskaper i århundrer (eller kanskje nærmere årtusener). Og like lenge har de derfor anvendt bladene fra Tea Trees til behandling av mange forskjellige hudlidelser. Det fant den øvrige australske befolkningen ut av, og i 1920-årene [1][2][3][4] ble Tea Tree Oils antiseptiske virkning for første gang beskrevet vitenskapelig. Senere vant oljen med de mange gagnlige virkningene utbredelse i resten av verden, og den brukes i dag av mennesker verden rundt.

1

De australske aboriginene kalte området med Tea Tree for Healing Ground – Les historien her

Tea Tree Oil viste seg å være den mest effektive, naturlige australske oljen til desinfeksjon, målt i forhold til phenol. Phenol var i 1920-årene det mest utbredte desinfeksjonsmiddelet på sykehusene.

I 1940-årene skjøv penicillinet TTO i bakgrunnen. Men utbredelsen av MRSA i 80’erne gjorde at interessen for Tea Tree Oil ble vakt på ny. I slutten av 80-årene publiserte de australske tea tree dyrkerne en rekke rapporter om tea tree oil’s effektivitet og sikkerhet.

Og i 90-årene satte det australske landbruksdepartementet i gang et stort undersøkelsesprogram, som skulle sikre at den australske Tea Tree Oil-industrien kunne etterleve den stigende interessen for den antiseptiske oljen.

Tea Tree Oil, eller tetre-olje, som den også kalles på norsk, er et rent naturprodukt som inneholder en kombinasjon av 150 forskjellige innholdsstoffer. Tilsammen gir det den unike antiseptiske (bakteriedrepende) og hudvennlige effekten.

Den originale Tea Tree Oil, som kommer fra treet Melaleuca Alternifolia, er hudvennlig og irriterer ikke huden. Den kan derfor brukes av både kvinner og menn, jenter og gutter, i alle aldre. Mange mennesker har gjennom tiden brukt oljen mot diverse hudproblemer som sopp [5], flass [6], blister [7], uren hud, kviser [8] og forkjølelsessår [1]. Utover det brukes Tea Tree Oil mot lus [9], myggestikk [10] og mye annet.

Tea Tree Oil er et fremragende førstehjelpsmiddel å ha stående i medisinskapet, da oljen kan brukes til et vell av vanlige problemer og hudirritasjoner. Det er dog viktig at den utelukkende brukes til utvortes bruk på huden, som den er beregnet til, og ikke inntas. Du kan rolig prøve ut Tea Tree Oil mot akkurat ditt hudproblem. I beste fald virker det – i verste fall skjer det ingenting.



Prøv Tea Tree Oil mot ditt hudproblem

Tea Tree Oil kan anvendes overalt på kroppen. Det er litt av et universalmiddel som kan anvendes i ansiktet, på hele kroppen, i hodebunnen og i håret. Tea Tree Oil bør dog alltid brukes i henhold til veiledningen som medfølger oljer som er godkjent til kosmetisk bruk og fortynnes i henhold til brukerveiledningen.

Sikkerhet

100 % Tea Tree Oil må ikke brukes ufortynnet på huden. Man må alltid lese brukerveiledningen og bruke produktet etter de anvisningene som fremgår av denne. Vær varsom med å bruke eteriske oljer som ikke selges med brukerveiledning.
Når du skal prøve et nytt middel, bør du alltid prøve på et lite område først for å se om du eventuelt skulle reagere mot middelet.

Tea Tree Oil mot kviser og uren hud

Kviser og akne [11] er et stort problem for mange mennesker. Unge i puberteten er ofte særlig hardt rammet, men for noen mennesker forsvinner problemet med kviser, hudorm og akne dessverre ikke med årene. De fleste er villige til å forsøke alt for å bli av med kvisene.

Men før du forsøker deg med en masse forskjellig og bruker større eller mindre formuer på det, er det verd å undersøke hva som rent faktisk har en virkning.

Når man har uren hud, er det viktig å rense og vaske huden morgen og aften for å fjerne bakterier. Det er dog viktig å ikke overdrive ettersom man da kan tørre ut huden.

Huden skal også tilføres fukt og beskyttelse. Tea Tree Oil er kjent for å ha en gagnlig virkning mot kviser og uren hud på grunn av den bakteriedrepende effekten (kviser oppstår nettopp på grunn av bakterieutvikling i en tilstoppet talgkjertel – les mer om kviser her).

Du kan få både såpe mot kviser, ansiktsvask mot kviser og ansiktskrem til kviser med innhold av Tea Tree Oil, hvor oljen er tilsatt i den mengde som er passende for at produktet skal være effektivt.

Tea tree oil og sopp

Sopplidelser er veldig generende. Symptomene er blant annet kløe og hudirritasjon. Tea tree oil er hudvennlig og kjent for å virke kløestillende.

Mange mennesker rammes av neglesopp [12] og fotsopp [13]. Det er generende hudlidelser, som smitter, og som kan være særdeles vanskelige å få bukt med. Symptomene er kraftig kløe, hudirritasjon og løs hud mellom tærne.

Australian Bodycare Body Wash og Body Cream inneholder antibakteriell Tea Tree Oil og er velegnet til å holde huden ren og i god stand. Produceren virker kjølende og lindrende, samt motvirker løs hud og kløe.

LES OGSÅ: Slik behandles fotsopp 

Tea Tree Oil mot flass

Flass i hodebunnen skyldes i langt de fleste tilfeller en gjærsopp som heter Pityrosporum Ovale. Flass er avskalling av døde hudceller fra hodebunnen. Det er ganske uskadelig å ha flass, selv om det er temmelig generende. De hvite flakene ses på klærne, og ofte innebærer det også at hodebunnen klør.

Den beste behandlingen mot flass er å vaske håret med en Tea Tree Oil sjampo, som bekjemper gjærsoppen og dermed det irriterende flasset. Tea Tree Oil inneholder nettopp innholdsstoffer som motvirker bakterier og kløe, og derfor er en flassjampo eller en sjampo med innhold av Tea Tree Oil et effektivt middel mot flass [14].

LES OGSÅ: Slik slipper du flass

Vår hårserie med tea tree oil mot flass, som består av en sjampo, balsam og en hodebunnskur, er utviklet for å motvirke irritert hodebunn og flass. Produktene inneholder Tea Tree Oil som er kjent for å være antibakteriell, kløestillende og samtidig hudvennlig.

Flass opptrer ofte første gang i puberteten. I akkurat den perioden med en overproduksjon av hormoner, er det også ofte problemer med fett hår. Når håret fetter, er den første tanke ofte å vaske det enda oftere – og kanskje med en sjampo som virkelig går kraftig til verks mot fett hår.

Men når man skal velge hårsjampo, bør man faktisk velge ut fra hodebunnens tilstand og ikke ut fra hårets tilstand. Det er det mange som ikke er klar over, og derfor kan man lett komme til å tørre ut en tørr og irritert hodebunn enda mer ettesrom håret er fett mens hodebunnen er tørr. Man kan altså saktens ha fett hår og en flasset og tørr hodebunn på samme tid. Valget av sjampo må ta hensyn til hodebunnen – og så må håret behandles med andre midler.

Tea Tree Oil og forkjølelsesår

Forkjølelsessår er et irriterende og dessverre tilbakevendende problem for mange mennesker. Forkjølelsessår skyldes herpesviruset HSV-1, og når man først har fått viruset inn i kroppen, slipper man aldri av med det igjen. Det er dog veldig individuelt hvor ofte man får virusutbrudd i form av forkjølelsessår.

Det synlige tegnet på forkjølelsessår er små væskefylte blærer på leppene og omkring munnen. Blærene smerter og er ømme, og utover det er de meget synlige midt i ansiktet.

Når et forkjølelsessår er underveis, gjelder det om å komme fort i gang med behandling. Australian Bodycare Bodycream og Spot Stick inneholder pleiende og reparerende ingredienser, som blant annet er velegnet til de sarte og irriterende områdene ved munnen.

Tea tree oil og solbrenthet/forbrenninger

Det viktigste middelet mot solbrenthet er selvfølgelig å unngå at huden bliver ødelagt og brent. Det er derfor viktig å bruke en god solkrem og å unngå å oppholde seg for lenge i sola.

Er skaden imidlertid skjedd, er det en god idé å pleie og behandle huden godt, blant annet ved å tilføre masser av fukt. Det er både godt for huden og for smertene.

Vår Body Lotion er en effektiv fuktgiver og er med sitt innhold av antibakteriell Tea Tree Oil god for huden når man er solbrent.

Se mer: Produkter som inneholder Tea Tree Oil

Et universalmiddel med mange egenskaper

Tea Tree Oil er litt av et universalmiddel som virker effektivt mot en lang rekke forskjellige hudproblemer og lidelser.

Hele 150 innholdsstoffer

Det unike ved Tea Tree Oil er det høye innholdet og den optimale kombinasjonen av forskjellige innholdsstoffer. Faktisk inneholder en original Tea Tree Oil hele 150 innholdsstoffer, som tilsammen gjør at Tea Tree Oil motvirker bakterier og løser en lang rekke hudproblemer.

Ut av de 150 organiske komponenter er især åtte av dem viktige. De åtte komponentene sikrer at oljen er av den høyeste kvalitet. Og ut av de åtte komponentene er det særlig Cineol og Terpineol som spiller en avgjørende rolle. Cineol er et stoff som blir opptatt i kroppen via nesen eller lungene når den eteriske oljen pustes inn. Terpineol er det virksomme og aktivt bakteriedrepende stoffet i Tea Tree Oil. Det australske kvalitetskravet for ekte Tea Tree Oil er at oljen inneholder mer enn 30 % Terpineol og mindre enn 15 % Cineol. Typisk er innholdet av Terpineol over 40% [15].

Dokumentert virkning

Gjennom årene har det blitt forsket mye på Tea Tree Oil og virkningene av å bruke den. Det er skrevet mer enn 700 vitenskapelige artikler om Tea Tree Oil, og hvert år kommer det 50-60 nye artikler til.

Det er velkjent at Tea Tree Oil motvirker bakterier. Utover det hjelper den effektivt med å gjenopprette hudens normale bakterieflora. Ved høye konsentrasjoner fra 0,25 % til 8 % slår oljen bakterier på huden ihjel. Selv ved lave konsentrasjoner under 0,1 % forhindrer den effektivt sopp som Candia Albicans i å sette seg fast på huden [16]. Det er en veldig alminnelig gjærsopp som finnes på huden og i slimhinner i munn, skjede, urinrør og tarm.

Det er forskjell på kvaliteten av forskjellige Tea Tree Oil

Som vanlig forbruker kan det være ualminnelig vanskelig å skille mellom de mange forskjellige typer Tea Tree Oil. Det er dog stor forskjell på kvaliteten og dermed på virkningen.

Den originale Tea Tree Oil kommer fra tetreet Melaleuca Alternifolia, som kun vokser i Australia, og det er derfor et 100 % naturprodukt. Det er kun olje fra akkurat Melaleuca Alternifolia-trærne som gir den unike Tea Tree Oil, som er helende, hudvennlig og som motvirker bakterier.
Det er altså kun denne oljen som har den helt riktige kombinasjonen av de 150 innholdsstoffene. Olje fra andre Melaleuca-trær har ikke de samme egenskapene.


Den originale Tea Tree Oil fremstilles i Australia

Tea Tree Oil er en 100 % naturlig, eterisk olje. Det vil si at det er en svært konsentrert olje. Oljen utvinnes fra bladene på det australske tetre Melaleuca Alternifolia via dampdestillasjon. Bladene og skuddene inneholder cirka 1,8 % eterisk olje som er kjent for sin virkning på en lang rekke hudproblemer.

Tea Tree Oil utvinnes fra bladene på Melaleuca Alternifolia treet

Oljen skal dyrkes på riktig måte

Den originale Tea Tree Oil kommer utelukkende fra trearten Melaleuca Alternifolia. Det er det eneste treet som gir den rette kombinasjonen av de innholdsstoffene som har de mange gagnlige virkninger mot bakterier.

Bladene fra tetreet høstes når treet er cirka 18 måneder gammelt og 1,8 meter høyt. Etter høsten gror treet opp igjen, og etter 12-24 måneder kan det høstes på ny.

Straks etter høsten skal bladene destilleres under høyt damptrykk, hvor vanndamp blåses gjennom bladene. Det er veldig viktig for å få alle de aktive substansene med. Når dampen blir til vann igjen, legger oljen seg på toppen. Oljen kan deretter tappes i tanker og analyseres, mens vannet gjenbrukes. Hvis kvaliteten av de bladene som står igjen etter denne prosessen er god nok, kan de brukes som skrubbemidler til kosmetikk i stedet for mikroplast. Alternativt kan bladene anvendes til jordforbedring.

For å få en god vin skal vinstokkene ha de mest optimale vekstbetingelsene. Slik er det også med tetrærne. Hvis ikke trærne har det godt, blir heller ikke oljen god.

De beste tetrærne vokser i Australia

Etterhånden som den australske Tea Tree Oil er blitt kjent og populær verden over, har man naturligvis forsøkt å plante tetrær og utvinne tetre-olje i mange andre land. Men det har aldri lyktes å få et godt resultat. Enten dør trærne, eller så er oljekvaliteten blitt alt for dårlig.

Den aller beste Tea Tree Oil av den høyeste kvaliteten kommer fra et veldig begrenset område i New South Wales i Australia. Nettopp her omkring Lismore er det et lavtliggende, moselignende regnskogsområde som gir de aller beste vekstbetingelsene og dermed den aller beste Tea Tree Oil.

Se mer: Tea Tree Oil fra trearten Melaleuca Alternifolia

FAQ om Tea Tree Oil


  • Hva bruker man Tea Tree Oil til?

Tea Tree Oil er et naturprodukt som er særdeles effektivt til behandling av mange forskjellige hudproblemer, da Tea Tree Oil motvirker bakterier. Det er beregnet til utvortes bruk på huden.


  • Hva er Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil er et naturprodukt som stammer fra det australske tetre Melaleuca Alternifolia. Det er et rent naturprodukt som er svært effektivt til behandling av mange forskjellige hudproblemer. Tea Tree Oil er kjent for å motvirke bakterier.


  • Hva gjør Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil virker mot bakterier og er samtidig helende på huden. Derfor er det et effektivt middel mot en lang rekke forskjellige hudproblemer som blant annet kviser, flass og irritert hud.


  • Hvor kan man kjøpe Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil kan kjøpes på apoteker og i forskjellige helsekostbutikker. Det er dog viktig å passe på at du kjøper riktig Tea Tree Oil i en god kvalitet, og ikke en billigere etterligning, som ikke har den samme effekten.


  • Hvordan bruker man Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil er beregnet til utvortes bruk på huden. Du kan kjøpe det i ren form eller blandet i diverse produkter som sjampo, balsam, ansiktsvask, body wash og forskjellige ansikts- og kroppskremer


  • Er Tea Tree Oil farlig?

Tea Tree Oil er et rent naturprodukt som er beregnet til utvortes bruk og skal ikke inntas. Man må ikke bruke 100% rent Tea Tree Oil ufortynnet på huden og man bør alltid følge anvisningene på brukerveiledningen til produktet.
Tea Tree Oil fra Australian Bodycare er sikkerhetsvurdert og opprettet i den europeiske kosmetikkdatabasen CPNP. «Sikker bruk» anvises via emballasje og brukerveiledning.
Mange andre eteriske oljer selges uten anvisning om sikker bruk og selges som aromaterapi eller kjemikalier.


  • Er det allergener i Tea Tree oil?

Tea Tree Oil inneholder naturlig Limonene, Geraniol og Linalool. Det samlede innhold av allergener er ca. 1% i en ren 100% olje. I en Citron oile er innholdet av allergener over 70% og i en lavendelolje er innholdet ca. 40%. jf. skjemaet nedenfor

Australian Bodycare produkter er tilsatt Tea Tree Oil i en mengde som er tilpasset bruken. F.eks. inneholder en bodylotion 1% Tea Tree Oil. Således er det et samlet allergeninnhold på 0,01%.

Skjemaet viser innholdet av allergener i en 100 % ren Tea Tree oil, en Citronolje og en lavendelolje.

Som det fremgår av skjemaet inneholder sitronolje ca. 72 gange så mange allergener som en Tea Tree Oil og en lavendelolje inneholder ca. 40 gange så mange allergener som en 100 % ren Tea Tree Oil.


  • Er Tea Tree Oil allergifremkallende?

Når du skal bruke et nytt middel på huden din, bør du alltid prøve på et lite område først for å se om det kommer en allergisk reaksjon, ikke minst hvis du har tendens til allergi. Men generelt er Tea Tree Oil ikke allergifremkallende.
Produktene fra Australian Bodycare er dermatologisk testet og dermed hudvennlige – selv for deg med sensitiv hut.


Kilder

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926