Tea Tree Oil fra Melaleuca Alternifolia

Tea Tree Oil – et effektivt naturprodukt mod hudproblemer

Den originale Tea Tree Oil er et rent naturprodukt, der har været dyrket og anvendt i Australien i århundreder. Det helt særlige ved Tea Tree Oil er at den modvirker bakterier og er særdeles effektiv til behandling af mange forskellige hudproblemer.

Tea Tree Oil kan bruges af alle

De australske Aboriginals, der er den oprindelige befolkning i Australien, har kendt til Tea Trees bakteriehæmmende egenskaber i århundreder (eller måske nærmere årtusinder). Og lige så længe har de derfor anvendt bladene fra Tea Trees til behandling af mange forskellige hudlidelser. Det fandt den øvrige australske befolkning ud af, og i 1920’erne [1][2][3][4] blev Tea Tree Oils antiseptiske virkning første gang beskrevet videnskabeligt. Senere vandt olien med de mange gavnlige virkninger udbredelse i resten af verden, og den bruges i dag af mennesker verden over.

De australske aboriginals kaldte området med Tea Tree for Healing Ground – Læs historien her

Tea Tree Oil ved Healing Ground i Australien
Området med Tea Tree som de indførte kaldte healing ground

Tea Tree Oil viste sig at være den mest effektive, naturlige australske olie til desinfektion, målt i forhold til phenol. Phenol var i 1920’erne det mest udbredte desinfektionsmiddel på hospitalerne. I 1940’erne skubbede penicillin TTO i baggrunden. Men udbredelsen af MRSA i 80’erne gjorde, at interessen for Tea Tree Oil atter blev vakt. Sidst i 80’erne publicerede de australske tea tree dyrkere en række rapporter om tea tree oil’s effektivitet og sikkerhed. Og i 90’erne satte det australske landbrugsministerium gang i et stort undersøgelsesprogram, der sikrer at den australske Tea Tree Oil industri kunne efterleve den stigende interesse for den antiseptiske olie.

Tea Tree Oil, eller tetræsolie, som den også kaldes på dansk, er et rent naturprodukt, der indeholder en kombination af 150 forskellige indholdsstoffer. Tilsammen giver det den unikke antiseptiske (bakteriedræbende) og hudvenlige effekt.

Den originale Tea Tree Oil, der kommer fra træet Melaleuca Alternifolia, er hudvenlig og irriterer ikke huden. Den kan derfor bruges af både kvinder og mænd, piger og drenge, i alle aldre. Mange mennesker har igennem tiden brugt olien mod diverse hudproblemer som svamp [5], skæl [6], blister [7], uren hud, bumser [8] og forkølelsessår [1]. Derudover bruges Tea Tree Oil også ofte mod lus [9], myggestik [10] og meget andet.

Tea Tree Oil er et fremragende førstehjælpsmiddel at have stående i medicinskabet, da olien kan bruges til et væld af almindelige problemer og hudirritationer. Det er dog vigtigt at den udelukkende bruges til udvortes brug på huden, som den er beregnet til, og ikke indtages. Du kan roligt forsøge dig med Tea Tree Oil mod netop dit hudproblem. I bedste fald virker det – i værste fald er der ikke sket noget ved det.


Prøv Tea Tree Oil mod dit hudproblem

Tea Tree Oil kan anvendes overalt på kroppen. Det er lidt af et universalmiddel, der kan anvendes i ansigtet, på hele kroppen, i hovedbunden og i håret. Tea Tree Oil bør dog altid bruges i henhold til vejledningen der medfølger olier, der er godkendte til kosmetisk brug og fortyndes i henhold til indlægssedlen.

Sikkerhed

100 % Tea Tree Oil må ikke bruges ufortyndet på huden. Man skal altid læse indlægsseddelen og bruge produktet efter de anvisninger som fremgår af denne. Vær varsom med at bruge æteriske olier der ikke sælges med indlægsseddel.

Når du skal prøve et nyt middel, bør du altid prøve på et lille område først for at se, om du eventuelt skulle reagere mod midlet.

Tea Tree Oil modvirker bumser i ansigtet

Tea Tree Oil har en gavnlig effekt mod bumser i ansigtet.

Tea Tree Oil mod bumser og uren hud

Bumser og akne [11] er et stort problem for mange mennesker. Unge i puberteten er ofte særligt hårdt ramt, men for nogle mennesker forsvinder problemet med bumser, hudorme og akne desværre ikke med årene. De fleste er villige til at forsøge alt for at slippe af med bumserne. Men inden du forsøger dig med en masse forskelligt og bruger større eller mindre formuer på det, er det værd at undersøge, hvad der rent faktisk har en virkning.

Når man har uren hud, er det vigtigt at rense og vaske sin hud morgen og aften for at fjerne bakterier. Det er dog vigtigt ikke at overvaske da man så kan udtørre huden. Huden skal også tilføres fugt og beskyttelse. Tea Tree Oil er kendt for at have en gavnlig virkning mod bumser og uren hud, på grund af den bakteriedræbende effekt (bumser opstår netop på grund af bakterieudvikling i en tilstoppet talgkirtel – læs mere om bumser her). Du kan få både rense- og vaskeprodukter samt cremer med indhold af Tea Tree Oil, hvor olien er tilsat i den mængde, der er passende for at produktet er effektivt.

Tea tree oil og svamp

Svampelidelser er meget generende. Symptomerne er blandt andet kløe og hudirritation. Tea tree oil er hudvenlig og kendt for at virke kløestillende.

Mange mennesker rammes af neglesvamp [12] og fodsvamp [13]. Det er generende hudlidelser, der smitter, og som kan være særdeles svære at få bugt med. Symptomerne er kraftig kløe, hudirritation og løs hud mellem tæerne.

Australian Bodycare Body Wash og Body Cream indeholder antibakteriel Tea Tree Oil og er velegnet til at holde huden ren og i god stand. Produkterne virker kølende og lindrende, samt modvirker løs hud og kløe.

LÆS OGSÅ: apoteket.dk – Tea Tree Oil kan anvendes til behandling af akne og svampeinfektioner

LÆS OGSÅ: Sådan behandles fodsvamp 

LÆS OGSÅ: Sådan kan neglesvamp behandles

Tea Tree Oil mod skæl

Skæl i hovedbunden skyldes i langt de fleste tilfælde en gærsvamp, der hedder Pityrosporum Ovale. Skæl er afskalning af døde hudceller fra hovedbunden. Det er ganske uskadeligt at have skæl, men det er temmelig generende. De hvide flager ses på tøjet, og ofte betyder det også, at hovedbunden klør.

Den bedste behandling mod skæl er at vaske håret med en shampoo, der bekæmper gærsvampen og dermed det irriterende skæl. Tea Tree Oil indeholder netop indholdsstoffer, der modvirker bakterier og kløe, og derfor er en skælshampoo eller en shampoo med indhold af Tea Tree Oil et effektivt middel mod skæl [14].

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med skæl

Vores hårserie, der består af en shampoo, balsam og en hovedbundskur, er udviklet til at modvirke irriteret hovedbund og skæl. Produkterne indeholder Tea Tree Oil der er kendt for at være antibakteriel, kløestillende og samtidig hudvenligt.

Skæl optræder ofte første gang i puberteten. I netop den periode, hvor der er en overproduktion af hormoner, er der også ofte problemer med fedtet hår. Når håret fedter, er den første tanke tit at vaske det endnu oftere – og måske med en shampoo, der virkelig sætter skrapt ind over for fedtet hår.

Men når man skal vælge hårshampoo, bør man faktisk vælge ud fra hovedbundens tilstand og ikke ud fra hårets tilstand. Det er der mange, der ikke ved, og derfor kan man let komme til at udtørre en tør og irriteret hovedbund endnu mere, hvis håret er fedtet, men hovedbunden tør. Man kan altså sagtens have fedtet hår og en skællet og tør hovedbund på samme tid. Valget af shampoo skal så tage hensyn til hovedbunden – og så må håret behandles med andre midler.

Tea tree oil og forkølelsessår

Forkølelsessår er et irriterende og desværre tilbagevendende problem for mange mennesker. Forkølelsessår skyldes herpesvirusset HSV-1, og når man først har fået virusset ind i kroppen, slipper man aldrig af med det igen. Det er dog meget individuelt, hvor ofte man får virusudbrud i form af forkølelsessår.

Det synlige tegn på forkølelsessår er små væskefyldte blærer på læberne og omkring munden. Blærerne smerter og er ømme, og derudover er de meget synlige lige midt i ansigtet.

Når et forkølelsessår er undervejs, gælder det om at sætte hurtigt ind med behandling. Australian Bodycare Bodycream og Spot Stick indeholder plejende og reparerende ingredienser, der blandt andet er velegnet til de sarte og irriterede områder ved munden.

Tea tree oil og solskoldning/forbrændinger

Det vigtigste middel mod solskoldning er selvfølgelig at undgå, at huden bliver ødelagt og skoldet. Det er derfor vigtigt at bruge en god solcreme og at undgå at opholde sig for længe i solen.

Er skaden imidlertid sket, er det en god idé at pleje og behandle huden godt, blandt andet ved at tilføre masser af fugt. Det er både godt for huden og for smerterne.

Vores Body Lotion er en effektiv fugtgiver og er med sit indhold af antibakteriel Tea Tree Oil god for huden når man er solskoldet.

Et universalmiddel med mange egenskaber

Tea Tree Oil er lidt af et universalmiddel, der virker effektivt mod en lang række forskellige hudproblemer og lidelser.

Hele 150 indholdsstoffer

Det unikke ved Tea Tree Oil er det høje indhold og den optimale kombination af forskellige indholdsstoffer. Faktisk indeholder en original Tea Tree Oil hele 150 indholdsstoffer, der tilsammen gør at Tea Tree Oil modvirker bakterier og løser en lang række hudproblemer.

Ud af de 150 organiske komponenter er især otte af dem de vigtigste. De otte komponenter sikrer, at olien er af den højeste kvalitet. Og ud af de otte komponenter er det særligt Cineol og Terpineol, der spiller den afgørende rolle. Cineol er et stof, der bliver optaget i vores krop via næsen eller lungerne, når den æteriske olie indåndes. Terpineol er det virksomme og aktivt bakteriedræbende stof i Tea Tree Oil. Det australske kvalitetskrav for ægte Tea Tree Oil er, at olien indeholder mere end 30 % Terpineol og mindre end 15 % Cineol. Typisk er indholdet af Terpineol over 40% [15].

Dokumenteret virkning

Igennem årene har der været forsket meget i Tea Tree Oil og virkningerne af at bruge den. Der er skrevet mere end 700 videnskabelige artikler om Tea Tree Oil, og hvert år kommer der 50-60 nye artikler til.

Det er velkendt, at Tea Tree Oil modvirker bakterier. Derudover hjælper den effektivt med at genoprette hudens normale bakterieflora. Ved høje koncentrationer fra 0,25 % til 8 % slår olien bakterier på huden ihjel. Selv ved lave koncentrationer under 0,1 % forhindrer den effektivt svampe som Candia Albicans i at sætte sig fast på huden [16]. Det er en meget almindelig gærsvamp, som findes på huden og i slimhinder i mund, skede, urinrør og tarm.

Den originale tea tree oil kommer fra Melaleuca Alterinifolia

Den originale Tea Tree Oil kommer fra Melalecua Alternifolia

Der er forskel på kvaliteten af forskellige Tea Tree Oil

Som almindelig forbruger kan det være ualmindeligt svært at skelne mellem de mange forskellige slags Tea Tree Oil. Der er dog stor forskel på kvaliteten og dermed på virkningen.

Den originale Tea Tree Oil kommer fra tetræet Melaleuca Alternifolia, der kun vokser i Australien, og det er derfor et 100 % naturprodukt. Det er kun olie fra netop Melaleuca Alternifolia-træerne, der giver den unikke Tea Tree Oil som er helende, hudvenlige og som modvirker bakterier. Det er altså kun denne olie, der har den helt rigtige kombination af de 150 indholdsstoffer. Olie fra andre Melaleuca-træer har ikke de samme egenskaber.


Den originale Tea Tree Oil fremstilles i Australien

Tea Tree Oil er en 100 % naturlig, æterisk olie. Det vil sige, at det er en meget koncentreret olie. Olien udvindes fra bladene på det australske tetræ Melaleuca Alternifolia via dampdestillation. Bladene og skudspidserne indeholder cirka 1,8 % æterisk olie, der er kendt for sin virkning på en lang række hudproblemer.

Tea Tree Oil udvindes fra bladende på Melaleuca Alternifolia træet

Tea Tree Oil udvindes fra bladende på Melaleuca Alternifolia træet

Olien skal dyrkes helt rigtigt

Den originale Tea Tree Oil kommer udelukkende fra træarten Melaleuca Alternifolia. Det er det eneste træ, der giver den helt rigtige kombination af de indholdsstoffer, der har de mange gavnlige virkninger mod bakterier.

Bladene fra tetræet kan høstes, når træet er cirka 18 måneder gammelt og 1,8 meter højt. Efter høsten gror træet op igen, og efter 12-24 måneder kan det igen høstes.

Straks efter høsten skal bladene destilleres under højt damptryk, hvor vanddamp blæses gennem bladene. Det er meget vigtigt for at få alle de aktive substanser med. Når dampen bliver til vand igen, lægger olien sig på toppen hvorefter olien kan tappes i tanke og analyseres, mens vandet kan genbruges. Hvis kvaliteten af bladene der er tilbage efter denne proces er god, kan de bruges som skrubbemidler til kosmetik i stedet for mikroplast. Alternativt kan bladende anvendes til jordforbedring.

For at få en god vin skal vinstokkene have de mest optimale vækstbetingelser. Sådan er det også med tetræerne. Hvis ikke træerne har det godt, bliver olien ikke god.

De bedste tetræer gror i Australien

Efterhånden som den australske Tea Tree Oil er blevet kendt og populær verden over, har man naturligvis forsøgt at plante tetræer og udvinde tetræsolie i mange andre lande. Men det er aldrig lykkedes at få et godt resultat. Enten er træerne gået ud, eller også er oliekvaliteten blevet alt for dårlig.

Den allerbedste Tea Tree Oil af den højeste kvalitet kommer fra et meget begrænset område i New South Wales i Australien. Netop her omkring Lismore er der et lavtliggende, moselignende regnskovsområde, der giver de allerbedste vækstbetingelser og dermed den allerbedste Tea Tree Oil.

Se mere: Tea Tree Oil fra træarten Melaleuca Alternifolia

Produkterne fra Australian Bodycare kan købes på apoteket, i Matas, Helsekost og på internettet.


FAQ om tea tree oil


  • Hvad bruger man Tea Tree Oil til?

Tea Tree Oil er et naturprodukt, der er særdeles effektiv til behandling af mange forskellige hudproblemer, da Tea Tree Oil modvirker bakterier. Det er beregnet til udvortes brug på huden.


  • Hvad er Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil er et naturprodukt, der stammer fra det australske tetræ Melaleuca Alternifolia. Det er et rent naturprodukt, der er meget effektivt til behandling af mange forskellige hudproblemer. Tea Tree Oil er kendt for at modvirke bakterier.


  • Hvad gør Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil virker mod bakterier og samtidig helende på huden. Derfor er det et effektivt middel mod en lang række forskellige hudproblemer som blandt andet bumser, skæl og irriteret hud.


  • Hvor kan man købe Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil kan købes hos Matas, apoteker og i forskellige helsekostbutikker. Det er dog vigtigt at sikre, at du køber den rigtige Tea Tree Oil i en god kvalitet og ikke en billigere efterligning, der ikke har den samme effekt.


  • Hvordan bruger man Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil er beregnet til udvortes brug på huden. Du kan købe det i ren form eller blandet i diverse produkter som shampoo, balsam, ansigtsvask, body wash og forskellige ansigts- og kropscremer.


  • Er Tea Tree Oil farligt?

Tea Tree Oil er et rent naturprodukt, der er beregnet til udvortes brug og skal ikke indtages. Man må ikke bruge 100% rent Tea Tree Oil ufortyndet på huden og man bør altid følge anvisningerne på indlægssedlen i produktet.

Tea Tree Oil fra Australian Bodycare er sikkerhedsvurderet og oprettet i den europæiske kosmetikdatabase CPNP. ”Sikker brug” anvises via emballage og indlægsseddel.

Mange andre æteriske olier sælges uden anvisning om sikker brug og sælges som aromaterapi eller kemikalier.


  • Er der allergener i Tea Tree oil?

Tea Tree Oil indeholder naturligt Limonene, Geraniol og Linalool. Det samlede indehold af allergener er ca. 1% i en ren 100% olie. I en Citron oile er indeholdet af allergener over 70% og i en lavendelolie er indeholdet ca. 40%. jf. skemaet nedenfor

Australian Bodycare produkter er tilsat Tea Tree Oil i en mængde der er tilpasset brugen. F.eks. indeholder en bodylotion 1% Tea Tree Oil således er det samlet allergenindhold 0,01%.

Skemaet viser indholdet af Allergener i en 100 % ren Tea Tree oil, en Citronolie og en lavendelolie.

Som det fremgår af skemaet indeholder Citronolie ca. 72 gange så mange allergener som en Tea Tree Oil og en lavendelolie indeholder ca. 40 gange så mange allergener som en 100 % ren Tea Tree Oil.


  • Er Tea Tree Oil allergifremkaldende?

Når du skal bruge et nyt middel på din hud, bør du altid prøve på et lille område først for at se, om der kommer en allergisk reaktion, ikke mindst hvis du har tendens til allergi. Men generelt er Tea Tree Oil ikke allergifremkaldende.


Kilder

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926